Home / Nieuws / Eerste cao-onderhandelingsronde van de ggz

Eerste cao-onderhandelingsronde van de ggz

24 september 2024 – Dat de geestelijke gezondheidszorg in Nederland kampt met ernstige personeelstekorten, mede door de stijging van openstaande vacatures, de hoge werkdruk én een onveilig gevoel op de werkvloer, is een feit. Vandaag zaten NU’91 en de andere vakbonden dan ook aan tafel met de werkgevers in de ggz voor de eerste cao-onderhandelingsronde. 

Tijdens deze onderhandeling werden de voorstellen van beide kanten uitgewisseld; een eerste stap in het proces met veilig werken in de ggz als een van de belangrijkste punten. Het is toch onvoorstelbaar dat zorgmedewerkers dagelijks naar werk gaan, wetende dat het gevaarlijk is? Uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dan ook dat zorgmedewerkers in de ggz vaker te maken hebben met emotionele belasting en ongewenst gedrag dan in andere zorgsectoren. 

Tijd voor een klachtenregeling 

Het wordt tijd dat werkgevers verantwoordelijkheid pakken en niet meer weg kúnnen kijken. Om dit mogelijk te maken moet er zo snel mogelijk een klachtenregeling worden opgenomen in de cao. In de meeste zorgsectoren is dit namelijk al gerealiseerd. Waarom dan niet in de ggz? Tegelijkertijd beseffen we heel goed dat veiligheid niet met één simpele handeling te garanderen is.   

Het waarborgen van de kwaliteit van zorg wordt steeds moeilijker, wat de noodzaak benadrukt om de sector veiliger te maken én dus preventieve veiligheidsmaatregelen op te stellen. 

Beschermd en beloond zoals het hoort! 

Wil je meer lezen over de veiligheidsmaatregelen en andere maatregelen waar wij op inzetten voor de cao? Bekijk hier de inzetbrief. Op dinsdag 22 oktober vindt de volgende onderhandelingsronde plaats. Natuurlijk houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Bericht delen: