Bezuinigingen op de zorg: een ramp in wording
Teken onze petitie!
De zorgsector staat opnieuw onder druk door de verschuiving van 748 miljoen euro in de begroting van politiek Den Haag. Terwijl het tekort aan zorgprofessionals al nijpend is, wordt er nu ook nog bezuinigd op bij- en nascholing. “De rek is eruit, dit gaat de zorg onherstelbare schade toebrengen”, stelt onze voorzitter Femke Merel. “We hebben nu al te weinig mensen en toch wordt er gesneden in middelen die hen aan boord houden. Dit is spelen met vuur.”
Zorgsector betaalt de rekening
Om onderwijsbezuinigingen terug te draaien, haalt de coalitie ruim 300 miljoen euro weg uit de zorg. Een flink deel daarvan komt uit de scholing van zorgpersoneel. NU'91 noemt dit kortzichtig en schadelijk. Bezuinigen op scholing zorgt ervoor dat zorgverleners zich niet kunnen ontwikkelen, wat leidt tot lagere zorgkwaliteit en een hogere uitstroom. De druk op de zorg wordt hierdoor alleen maar groter.
Scholing: een essentiële pijler onder druk
De bezuiniging van 165 miljoen euro op bij- en nascholing betekent dat ziekenhuizen deze kosten zelf moeten dragen. Het risico? Minder opleidingen en cursussen, waardoor zorgprofessionals steeds minder kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Femke Merel waarschuwt dat dit een negatieve spiraal in gang zet: “Zonder voldoende scholing voelen mensen zich niet gesteund en neemt de kans toe dat zij de zorg verlaten. Gecombineerd met de al bestaande personeelstekorten is dit een rampzalig scenario voor de continuïteit van de zorg.” Ze benadrukt dat het schrappen van opleidingsbudgetten onbegrijpelijk is in een sector waar iedereen al op zijn tandvlees loopt. “Scholing is, naast een goed salaris, essentieel om zorgprofessionals te behouden en de kwaliteit van zorg te waarborgen. Het is onbegrijpelijk dat politiek Den Haag hier geen oog voor lijkt te hebben. Aan de ene kant wordt geroepen dat alles moet worden gedaan om zorgverleners te behouden, terwijl er vervolgens op essentiële opleidingsbudgetten wordt gekort. Dit valt op geen enkele manier te rechtvaardigen.”
NU'91 stelt concrete eisen in cao-onderhandelingen
NU'91 benadrukt het belang van concrete verbeteringen op het gebied van opleiden en ontwikkelen. Tijdens de lopende cao-onderhandelingen pleiten wij voor een hoger persoonlijk opleidingsbudget, waarbij zorgverleners zelf hun opleiding kunnen kiezen. Daarnaast moeten scholingsuren volledig worden ingeroosterd binnen de jaarnorm en moet lestijd als werktijd worden beschouwd. Ook is het noodzakelijk om de financiële drempels voor nieuwe instroom in de zorg te verlagen door kosten voor verpleegkundige opleidingen te beperken. “We hebben werkgevers en politiek nodig om dit probleem nu aan te pakken. Er is geen tijd meer voor uitstel”, aldus van Kooten.
NU'91 eist actie: ‘Deze bezuinigingen moeten van tafel’
Als dé beroepsorganisatie voor zorgprofessionals roept NU’91 de overheid dan ook op om de plannen onmiddellijk terug te draaien. “We willen benadrukken dat verdere bezuinigingen de zorgsector onherstelbare schade toebrengen”, aldus Femke Merel. “Investeren in zorgverleners – door bij- en nascholing – is geen luxe maar bittere noodzaak. Het is tijd dat de politiek verantwoordelijkheid neemt voor de zorg en stopt met het structureel onderwaarderen van de sector. NU'91 blijft zich inzetten om de belangen van zorgprofessionals te beschermen en zal de ontwikkelingen de komende weken nauwlettend volgen. Laat er geen twijfel over bestaan: deze bezuinigingen zijn een doodlopende weg en moeten worden teruggedraaid – zo snel mogelijk.”
Je kunt onze petitie hier tekenen.