Nieuwsbericht

Zeggenschap zorgprofessionals wettelijk vastgelegd

De initiatiefwet om meer inspraak van zorgprofessionals te verplichten is een feit. 1 juli is de wet ingegaan. Hoe is deze wet precies ontstaan? En wat houdt de wet in?
NU’91 is blij dat deze wet nu echt ingaat, want al jaren wordt er vooral over zorgprofessionals gesproken, in plaats van met ze. Dit gaat ten koste van het werkplezier én de kwaliteit van zorg.

Hoe is deze wet ontstaan?

Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Judith Tielen (VVD) kwamen tot de conclusie dat werknemers niet meer zeggenschap krijgen als het hun werkgever niet verplicht wordt. Daarom maakten ze een initiatiefwet om die verplichting te realiseren. Een ruime Kamermeerderheid stemde in met de wet.

Wat houdt de wet in?

Zorgprofessionals krijgen vanaf heden verplicht meer zeggenschap over hun eigen werk. Er zijn geen vaste eisen gesteld aan werkgevers over hoe ze dit moeten vormgeven. Dat is niet haalbaar, omdat alle sectoren anders werken en organisatorisch verschillend in elkaar zitten. Daarom is deze wet gebaseerd op een ‘open norm’.  Dit betekent dat werkgevers zelf mogen invullen hoe ze meer zeggenschap gaan creëren. Dit klinkt vrijblijvend, maar dat is niet het geval. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt namelijk een controlerende rol. Werkgevers moeten aan deze inspectie kunnen aantonen dat zorgprofessionals daadwerkelijk zeggenschap hebben.