Nieuwsbericht
De invloed van meeruren op jouw toeslagen uitgelegd
Het klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren als we zeggen dat zorgprofessionals het afgelopen jaar meer uren hebben gewerkt. Waarschijnlijk is dit voor jou als zorgprofessional ook het geval geweest? Dit door de corona-uitbraak, waardoor er onder andere een hoger ziekteverzuim is en medewerkers tussen testen en testuitslag niet inzetbaar zijn. Het maken van meeruren kan alleen wel nadelige gevolgen hebben voor jouw toeslagen. We leggen daarom in dit artikel uit wat de invloed van meeruren kan zijn op jouw toeslagen.
Wat zijn meeruren?
Om te weten of dat jij ook daadwerkelijk meeruren hebt gewerkt, is het goed te weten wat de definitie hiervan is. Meeruren worden namelijk gewerkt door zorgprofessionals met een deeltijdcontract. Het verschil tussen je contractueel vastgelegde uren en een voltijds arbeidscontract (doorgaans 36 uur) wordt aangemerkt als meeruren. Wat is dan het verschil met overuren/overwerk? Dat zijn uren die een parttime of fulltime werknemer extra werkt ten opzichte van zijn contracturen die boven de omvang van een volledige werkweek uitkomen (doorgaans dus die 36 uur). Voor zowel meeruren als overuren geldt dat als je ze laat uitbetalen dit bij je inkomen wordt gerekend. Dit kan als gevolg hebben dat je door je hogere inkomen geen recht meer hebt op of minder terugkrijgt van bijvoorbeeld zorgtoeslag, huurtoeslag en/of kinderopvangtoeslag.Per sector invloed meeruren op toeslagen verschillend
Of je gewerkte meeruren van negatieve financiële invloed zijn, is voor een groot deel afhankelijk van je individuele situatie. Heb je een partner en/of zijn er meer wijzigingen in jullie inkomens enz.? De voorwaarden wat betreft het aanvragen en toegekend krijgen van toeslagen vind je op de website van de belastingdienst. Daarnaast zijn en ook per sector en cao verschillende regelingen wat betreft het uitbetalen van meeruren (plusuren). We zetten ze voor je op een rijtje:- Cao VVT Verrekening plusuren vindt plaats in tijd. Op jouw verzoek worden je plusuren geheel of gedeeltelijk uitbetaald in geld. Het uitbetalen kan consequenties hebben voor je toeslagen.
- Cao Ziekenhuizen Extra ingeroosterde uren worden uitbetaald, tenzij hierover met de werknemer andere afspraken zijn gemaakt. Het uitbetalen kan consequenties hebben voor je toeslagen.
- Cao GGZ Het geldende uurloon wordt vergoed. Bij het einde van het dienstverband worden te veel (of te weinig) gewerkte uren uitbetaald, verrekend met vakantie-uren of ingehouden op salaris. Het uitbetalen kan consequenties hebben voor je toeslagen.
- Cao Gehandicaptenzorg Vergoeding bestaat uit het voor de werknemer geldende uurloon. Bij het einde van het dienstverband worden te veel (of te weinig) gewerkte uren uitbetaald, verrekend met vakantie-uren of ingehouden op salaris. Het uitbetalen kan consequenties hebben voor je toeslagen.
- Cao UMC Uitgangspunt is vergoeding in verlof. Echter bij zwaarwegende bedrijfsbelangen kan werkgever besluiten het volledig in geld te vergoeden. Het uitbetalen kan consequenties hebben voor je toeslagen.
- Cao Kraamzorg Wanneer in jouw geval sprake is van min- en plusuren wordt dit per kwartaal bijgehouden. Je werkgever houdt hiervoor een signaleringssysteem bij. Op basis van dit systeem maak jij samen met je werkgever afspraken om te komen tot een oplossing voor de openstaande min- en plusuren.