Nieuwsbericht

'Erken COVID-19 als beroepsziekte zonder bewijslast'

Vanmiddag heeft overleg plaatsgevonden tussen ministers van VWS, NU’91 en overige bonden naar aanleiding van de richtlijnen rondom mondkapjes. NU’91 heeft nogmaals benadrukt dat de veiligheid van zorgprofessionals grote prioriteit moet hebben en dat het onacceptabel is dat hier op wat voor manier dan ook aan wordt getornd.

Vertrouwen herstellen

Stella Salden, voorzitter NU’91: “Het gesprek is teleurstellend verlopen. Er zijn totaal geen toezeggingen gedaan om het vertrouwen van de beroepsgroep te herstellen. Wederom is door NU’91 aangegeven dat verpleegkundigen en verzorgenden aan de voorkant betrokken dienen te worden bij dit soort essentiële zaken die betrekking hebben op het veilig kunnen werken.”

COVID-19 als beroepsziekte

Mede naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom de richtlijnen, heeft de beroepsorganisatie aangekaart dat COVID-19 moet worden erkend als beroepsziekte waarvoor geen bewijslast nodig is. Nu is het nog zo dat ieder geval afzonderlijk moet worden beoordeeld. Dat betekent dat bij iedere zorgprofessional die corona heeft, moet worden gekeken waar de besmetting is opgelopen. In de praktijk zal dit leiden tot onnodige discussies.

Veiligheid op de eerste plaats

Stella Salden, voorzitter NU’91: “Zorgverleners hebben tijdens de eerste uitbraak continu klaargestaan om de zorg aan corona patiënten te verlenen, ook als hun eigen veiligheid niet volledig gegarandeerd kon worden. Dat kan natuurlijk echt niet. De richtlijnen zijn vooral vanuit medisch oogpunt bekeken en onvoldoende toegespitst op de praktijk. Door te luisteren naar verpleegkundigen en verzorgenden hadden veel risico’s voorkomen kunnen worden. Daar waar verpleegkundigen en verzorgenden besmet zijn geraakt, moet een fonds komen waaruit de extra kosten die corona met zich meebrengt kunnen worden verhaald. Denk aan revalidatie, therapie of inkomsten die wegvallen.”