Resultaten van de vijfde onderhandelingsronde voor de cao gehandicaptenzorg
Tijdens de vijfde onderhandelingsronde voor de cao gehandicaptenzorg hebben de werkgevers hun voorstellen concreter gemaakt. Helaas nemen deze voorstellen de zorgen in de sector nog niet weg. Dat is de conclusie van NU’91 na afloop van het overleg. Wij zien dat de prioriteiten van de werkgevers niet altijd aansluiten bij die van ons.
De werkgevers leggen de nadruk op loon en spreken over koopkrachtbehoud. Hun voorstel komt neer op een loonstijging van 3% in 2025 en nog eens 3% in 2026. Daarnaast reserveren ze slechts 1% voor andere cao-gerelateerde kosten, waaronder onze voorstellen. Samen met de andere bonden hebben we duidelijk gemaakt dat dit zorgelijk is. In onze ogen is alleen koopkrachtbehoud niet genoeg. Er is méér nodig dan een loonsverhoging en met slechts 1% extra schieten we tekort.
Inzet blijft onveranderd
Wij hebben benadrukt dat onze inzet op tafel blijft en dat we ook willen praten over immateriële zaken, zoals veiligheid. Werkgevers gaven aan dit punt serieus te nemen en er zeker aandacht aan te willen besteden. Verder hebben we gesproken over arbeidsvoorwaarden rondom leren en ontwikkelen, zoals ‘lestijd is werktijd’ en betere stagevergoedingen. Ook hier vinden we dat de voorstellen van de werkgevers te beperkt blijven. Dit nemen we mee naar de volgende ronde.
Volgende onderwerpen en prioriteiten
In het volgende overleg willen de werkgevers onderwerpen zoals onregelmatigheidstoeslagen, overwerk en flexibiliteit concreter maken. Dit in relatie tot de Europese richtlijn over gelijke arbeidsvoorwaarden voor parttimers en fulltimers. Wij hebben aangegeven dat we een compleet voorstel verwachten, inclusief verschoven diensten, opkomstmomenten en flexvergoedingen. De werkgevers hebben toegezegd dit mee te nemen.
Agenda voor het volgende overleg (11 februari):
- Onregelmatigheidstoeslagen, toeslagen en de Europese richtlijn
- Verlof
- Reiskosten
- Onze reactie op de scholingsvoorstellen