Update cao-onderhandelingen gehandicaptenzorg
Betere werk-privébalans en eerlijke roosters
Op dinsdag 10 december zat NU’91 opnieuw met de VGN en de andere bonden om tafel voor de nieuwe cao gehandicaptenzorg. Tijdens deze bijeenkomst stonden onderwerpen centraal die direct invloed hebben op het dagelijkse werk en privéleven.
Opkomstmomenten
Een belangrijk gespreksonderwerp was het aantal opkomstmomenten. Veel van jullie ervaren dat kleine contracten leiden tot een onhoudbare situatie, waarbij meerdere korte diensten, zoals die van 3 uur, een hele week opslokken. Dit zet de werk-privébalans flink onder druk. NU’91 heeft duidelijk gemaakt dat zorgprofessionals behoefte hebben aan voorspelbare en gebalanceerde roosters. Werkgevers moeten rekening houden met jullie belangen en hier concrete stappen in nemen om dit te verbeteren.
Roosters minimaal 8 weken van tevoren
Ook hebben we gepleit voor het tijdig ontvangen van roosters, namelijk minimaal 8 weken van tevoren. Dit geeft jullie de mogelijkheid om privéafspraken beter te plannen. Daarnaast hebben we aangekaart dat zorgprofessionals volledig (100%) ingeroosterd moeten worden, zoals afgesproken in de cao. Helaas horen we vaak dat slechts 80% wordt ingevuld, zodat werkgevers ruimte houden voor onverwachte situaties. Denk hierbij aan ziekte of piekmomenten. Dit is echter in strijd met de cao en daarom is aangegeven dat hier paal en perk aan moet worden gesteld.
Verschoven diensten en eerlijke vergoedingen
De problemen rondom verschoven diensten zijn ook besproken. Het huidige systeem veroorzaakt frustratie en onevenwichtigheid in de roosters. Een voorbeeld: als een verschoven dienst 48 uur van tevoren wordt aangeboden, moeten jullie een eigen dienst inleveren om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Diezelfde dienst wordt vervolgens soms weer aan jullie aangeboden. Dit inefficiënte en oneerlijke systeem moet worden aangepast. Wij eisen betere regels en een eerlijker vergoedingensysteem.
Daarnaast willen we dat het half uur voorafgaand aan en aansluitend op een dienst ook wordt meegenomen in de vergoeding. Dit is nu niet het geval. Deze tijd is nodig voor goede voorbereiding en afronding van een dienst.
Meer vrije weekenden en bijzondere vergoedingen
NU’91 pleit voor meer vrije weekenden, van 22 naar 26 per jaar, om voldoende herstel en balans te bieden. Verder willen we dat zorgprofessionals die onregelmatige diensten draaien, net als anderen, in aanmerking komen voor een vergoeding bij bijzondere gebeurtenissen. Denk hierbij aan het bijwonen van een huwelijk. In praktijk blijkt dat hiervan bijna nooit gebruik kan worden gemaakt.
Reiskosten, dienstreizen en stagevergoedingen
Ook financiële kwesties zoals reiskosten-, stage- en dienstreisvergoedingen kwamen aan bod. De bijzonderheden rondom speciale diensten en de bijbehorende vergoedingen bespreken we binnenkort verder.
Hoe nu verder?
Hoewel werkgevers hebben aangegeven deze punten serieus te bekijken, blijven ze vooralsnog vaag over concrete stappen. Desondanks verwachten we op korte termijn duidelijke voorstellen van hun kant. Op woensdag 18 december gaan de onderhandelingen verder, waarbij mogelijk ook de loonontwikkeling wordt besproken.