Nieuwsbericht

Sterke stijging ziekteverzuim in het tweede kwartaal

Uit gegevens van verzuimdatabedrijf Vernet blijkt dat het ziekteverzuim in het tweede kwartaal wederom gestegen is. In april brachten we het nieuws dat het ziekteverzuim in het eerste kwartaal met 30 procent is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. In het tweede kwartaal is de toename 11,8 procent.
De toename van het ziekteverzuim in de zorg baart NU’91 zorgen. De ongekend heftige coronaperiode eist nog steeds zijn tol. In de zomer van 2021 publiceerde NU’91 een herstelplan, waarin we onder andere pleiten voor ruimte om zorgprofessionals fysiek en mentaal te laten herstellen. Om de toename van ziekteverzuim te remmen, moet actie ondernomen worden op alle punten van dit plan.

Kort en langdurig ziekteverzuim

Vernet constateert in het kort verzuim de grootste stijging. Ten opzichte van vorig jaar is de stijging in deze categorie 67 procent. Het is waarschijnlijk dat deze stijging veroorzaakt is door de omikronvariant en de griepgolf die daarop volgde. Maar ook het ziekteverzuim dat langer duurt dan 92 dagen is toegenomen. Vooral het langdurige verzuim vindt NU’91 zorgwekkend, omdat in deze categorie de hoge werkdruk de voornaamste oorzaak is van het verzuim.

Werkdruk

In onderstaande grafiek van Vernet kun je zien dat in alle sectoren die Vernet onderscheidt het verzuim is toegenomen. Dagelijks waren er in het tweede kwartaal 75 duizend zorgmedewerkers ziek. Dat is zorgelijk, want door verzuim neemt de werkdruk die al hoog is alleen maar toe. NU’91 vindt het heel belangrijk werkgevers kijken naar de individuele wensen van zorgprofessionals. Door zorgprofessionals op hun eigen manier fysiek én mentaal te laten herstellen, kunnen we voorkomen dat zorgprofessionals uitvallen.