Het woord zegt het misschien al een beetje: functiewaardering gaat over de waardering van functies. Om precies te zijn is functiewaardering het volgens een bepaalde methodiek waarderen en vervolgens rangorden van functies. Dit is een belangrijk hulpmiddel om de verschillen in beloning van functies te onderbouwen. In Nederland is functiewaardering de meest gebruikte manier om beloningsverhoudingen in een sector of organisatie vast te stellen. Het is één van de onderdelen van het beloningsbeleid.
Bron: fwg
Zorgorganisaties binnen de verschillende sectoren (kraamzorg, ggz, gehandicaptenzorg, VVT, ambulancezorg en ziekenhuizen) gebruiken het functiewaarderingssysteem van Stichting FWG. Hiermee kunnen organisaties de zwaarte van functies bepalen aan de hand van functiebeschrijvingen. Vervolgens worden ze ingedeeld in functiegroepen. In de cao’s van de genoemde branches worden deze functiegroepen vervolgens gekoppeld aan salarisschalen.
Het doel van een functiewaarderingssysteem is ten eerste dat hetzelfde werk op dezelfde manier beloond wordt. Ten tweede wordt met zo’n systeem concurrentie op arbeidsvoorwaarden zo veel mogelijk voorkomen. Volgens eigen onderzoek van Stichting FWG blijkt dat 30% van de functies niet juist is ingedeeld. Er wordt steeds méér van werknemers in de zorg gevraagd. Dit kan mogelijk leiden tot een hogere indeling.
De cao’s in de zorg kennen een loongebouw met een daarbij behorend beloningsbeleid. Het loongebouw bestaat uit salarisschalen die onderverdeeld zijn in periodieken. Elke schaal kent een minimum- en een maximum periodiek. De functiewaardering wordt aan de hand van een punten- of scoretoekenning gewaardeerd. Vervolgens komt afhankelijk daarvan de functie in een bepaalde salarisschaal.
De FWG-procedures verschillen per cao, maar allemaal maken ze onderscheid tussen het herbeschrijven en herindelen van een functie:
De functiebeschrijving krijgt speciale aandacht, vanwege de belangrijke rol die het vervult. De functiebeschrijving is niet alleen het startpunt van functiewaardering, maar biedt een schat aan informatie bij het inrichten, structureren en sturen van het functiegebouw.
In het kader van het regulier onderhoud van het functiehuis kregen instellingen de afgelopen jaren om uiteenlopende redenen de behoefte functies opnieuw te beschrijven (herbeschrijven) zonder dat dit resulteert in een andere functiegroep (herindelen). In cao’s voor de GGZ, gehandicaptenzorg en ziekenhuizen staan artikelen die precies beschrijven wat de te volgen stappen zijn en wat de rechten en plichten van medewerker en werkgever zijn.
Je kunt zowel tegen de vastgestelde functiebeschrijving als de indeling van de functie bezwaar maken. Dit bezwaar moet je gemotiveerd indienen bij de werkgever. De werkgever vraagt advies over de kwestie aan de Interne Bezwaren Commissie. Dit is een onafhankelijke en deskundige commissie die meestal bestaat uit een aantal werknemers uit de instelling. De werkgever maakt op basis van dit advies een beslissing. Vervolgens brengt de werkgever jou de hoogte van de uitkomst.
Als je je niet in de beslissing over de waardering en/of de indeling kunt vinden, kun je je in sommige gevallen wenden tot de Landelijke Bezwaren Commissie. De voorwaarden om toegang tot de landelijke bezwarenprocedure te krijgen, zijn per branche geregeld en in de betreffende cao opgenomen.
Ja, dat kan NU’91!
NU’91 biedt ondersteuning bij vragen en problemen. Zowel collectief als individueel kunnen er afspraken worden gemaakt.
Op instellingsniveau en individueel niveau ligt de ondersteuningstaak bij de belangenbehartigers en de juristen van ons juridisch loket. Voor meer informatie kun je contact opnemen via telefoonnummer 030 – 2964144 of fwg@nu91.nl.