Home / Nieuws / Zorgpersoneel niet klaar voor tweede golf

Zorgpersoneel niet klaar voor tweede golf

Een grote groep verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan nog niet klaar te zijn voor een eventuele tweede golf van het coronavirus. Dat blijkt een ledenpeiling van NU’91. In totaal werd de enquête 2500 keer ingevuld door zorgprofessionals uit alle zorgsectoren.

Grote zorgen

Van die 2500 respondenten geeft 35% aan niet klaar te zijn voor een tweede golf en 15% zegt het niet te weten. Voorzitter van NU’91, Stella Salden: “Dat betekent uiteraard dat 50% al wel klaar is voor een eventuele tweede piek, maar gezien de huidige tekorten en het feit dat er bij een nieuwe uitbraak hoogstwaarschijnlijk nog meer personeel uitvalt, is dat niet genoeg. Dat moet 100% zijn, wil je kunnen stellen dat je er klaar voor bent. Het baart ons dan ook grote zorgen.”

Klachten na eerste golf

Daarnaast kampen veel verpleegkundigen en verzorgenden nog altijd met veel klachten naar aanleiding van de eerste golf. 42% geeft aan vermoeid te zijn, 10% ervaart slapeloosheid, 23% voelt stress, 25% heeft last van boosheid en 25% heeft last van spanningen. Stella Salden: “Enerzijds komt dit door de hoge werkdruk die zij tijdens de eerste piek veelal hebben ervaren. Daarnaast mogen we de mentale impact niet vergeten. Zij hebben beelden op hun netvlies staan die veel indruk hebben gemaakt. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben geleerd om met de dood om te gaan, maar niet op deze manier en in deze mate. Zij waren soms niet alleen zorgprofessional maar ook familielid, omdat eigen familie er niet bij mocht of kon zijn. Daarnaast is er ontzettend lang veel onduidelijk geweest. Zijn er voldoende beschermende middelen en testen? Hoe bereiden we ons voor op een uitbraak? Wat wordt er van ons verwacht? Dat zorgde voor veel angst en onzekerheid.”

Fysieke belasting

Naast deze psychische belasting, mag volgens NU’91 ook de fysieke belasting niet vergeten worden. “Het werken met die persoonlijke beschermingsmiddelen wordt vaak onderschat. Het vraagt twee keer zo veel energie. We zien in de peiling terug dat veel verpleegkundigen en verzorgenden kampen met hoofdpijn aan het einde van hun dienst. En tot slot blijkt een grote veroorzaker van al deze klachten het feit dat zij zich niet serieus genomen voelden. Er werd te weinig naar ze geluisterd toen zij aangaven dat bepaalde zaken – zoals het gebrek aan PBM – niet op orde waren.”

PBM nog niet op orde

Uit de peiling blijkt tevens dat die PBM nog altijd niet op orde zijn. Zo geeft slechts 52% aan dat het binnen de eigen organisatie op orde is. De overheid gaf recent nog aan dat de PBM nu overal voorradig zijn. “Wij vragen ons af in hoeverre dat dit echt zo is als wij kijken naar de resultaten uit onze peiling. Dit moet nu op orde zijn, willen we qua voorzieningen voorbereid zijn op een eventuele tweede uitbraak”, aldus Stella Salden.

Meldpunt

In het programma Meldpunt werd gisteravond (vrijdag 4 september) ingezoomd op de cijfers uit de enquête van medewerkers in de verpleeghuizen. Het programma is hier terug te kijken.

Bericht delen: