Het komt steeds dichterbij: een wet die werkgevers verplicht om zorgprofessionals meer zeggenschap te geven over hun vak. Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Judith Tielen (VVD) zagen in dat werkgevers zorgprofessionals niet meer zeggenschap zullen geven als dit niet verplicht is. Samen maakten ze daarom een initiatiefwet om meer inspraak van zorgprofessionals te verplichten. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week in met de wet.
Bijna alle partijen in de Tweede Kamer vinden dat zorgprofessionals meer inspraak moeten krijgen op hun eigen werk. Werkgevers en zorgverzekeraars schenken nauwelijks aandacht aan de deskundigheid van zorgprofessionals. NU’91 ziet al jaren dat er te vaak over zorgprofessionals wordt gesproken in plaats van met ze. Dit komt de kwaliteit van zorg en het werkplezier niet ten goede. Zeggenschap en leiderschap zijn belangrijke pijlers van ons. Daarom zette NU’91 onder andere de Dag van de Verpleging in het teken van zeggenschap. De komende tijd maken wij ons hard voor een aantal concrete plannen om meer inspraak te verwezenlijken.
Kort gezegd houdt het wetsvoorstel in dat zorgprofessionals verplicht meer zeggenschap krijgen van hun werkgever. Omdat alle sectoren anders werken en anders georganiseerd zijn, worden er geen vaste eisen gesteld aan werkgevers. De wet is gebaseerd op een ‘open norm’. Dit houdt in dat zorgaanbieders zelf mogen bepalen hoe ze meer zeggenschap vorm gaan geven. Op het eerste gezicht klinkt deze wet daardoor erg vrijblijvend, maar dat is niet het geval. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat zorgaanbieders namelijk controleren. Dit betekent dat werkgevers moeten kunnen aantonen dat zorgprofessionals daadwerkelijk zeggenschap hebben over hun eigen werk.
Nu de wet door de Tweede Kamer heen is, ligt de bal bij de Eerste Kamer. Als de wet door Eerste Kamer wordt goedgekeurd, kunnen de afspraken juridisch worden vastgelegd.