11 september 2023 – De compensatie voor zorgmedewerkers die post-COVID hebben opgelopen tijdens hun werk moet omhoog. Bovendien moet de termijn, waarin deze kan worden aangevraagd, worden verruimd naar drie maanden. Dat stelt NU’91. Daarnaast zijn de voorwaarden om de regeling aan te vragen onnodig ingewikkeld. Voorzitter Femke Merel van Kooten: “De compensatie bedraagt 15.000 euro. Dat is slechts een schijntje voor deze groep die, tijdens de pandemie, in de frontlinie stond.”
NU’91 roept de overheid in eerste instantie op, gezien de inflatie, tot een indexatie van het bedrag dat wordt uitgekeerd. De 15.000 euro die nu is berekend, is volgens NU’91 niet in lijn met de bedragen die voor andere beroepsziekten zijn toegekend. Voor slachtoffers van beroepsziektes zoals allergische astma, longkanker door werken met asbest of de schildersziekte staat een eenmalige uitkering van 21.000 euro ter erkenning van hun ziekte. NU’91 roept de overheid op om de compensatie voor post-COVID minimaal gelijk te stellen aan dat bedrag.
Zorgmedewerkers die gebruik willen maken van de regeling, kunnen dit vanaf 25 september doen. Daarvoor hebben zij slechts een maand de tijd: uiterlijk 23 oktober moet alles ingeleverd zijn. Van Kooten: “Die termijn moet worden verruimd naar drie maanden.” De gestelde voorwaarden roepen volgens de beroepsorganisatie sowieso veel vragen op. Zo moet een zorgprofessional besmet zijn geraakt tussen maart en juni 2020 tijdens het veel en intensief verlenen van zorg aan covidpatiënten óf moet die persoon daar nauw bij betrokken zijn geweest. Iemand moet zich daadwerkelijk ziek hebben gemeld in die periode en post-COVID moet voor juni van dit jaar zijn vastgesteld door een arts. Dat laatste blijkt in de praktijk vaak niet haalbaar, omdat hiervoor in veel gevallen een wachtlijst is.
Door de ingewikkelde voorwaarden vreest NU’91 dat veel zorgprofessionals met long covid buiten de boot vallen en dus de vergoeding mislopen. NU’91 vindt dat alle zorgprofessionals aanspraak moeten kunnen maken op de regeling. Een ander heikel punt is dat de zorgprofessional zijn ziekte moet gaan bewijzen door het aanleveren van privacygevoelige informatie, wat vaak een enorme belasting is. Van Kooten: “Het is ongekend dat wij zo omgaan met onze zorgprofessionals. Zij raakten ziek tijdens hun werk, vaak zelfs zonder voldoende beschermende maatregelen, en kunnen nu dat werk niet meer uitvoeren zoals zij dat altijd deden. Bovenop de lange fysieke en mentale nasleep van corona, moeten zij nu ook nog dealen met een onnodige wirwar van regels om hier slechts minimaal voor gecompenseerd te worden. Zorg daarom voor een regeling die daadwerkelijk recht doet aan de groep die hun gezondheid letterlijk op het spel heeft gezet.”
De juridische service van NU’91 zal haar leden met post-COVID tot 23 oktober bijstaan tijdens de aanvraag van hun compensatie. Kijk hier voor meer informatie.