Home / Nieuws / Gezond naar het pensioen

Gezond naar het pensioen

22 oktober 2024 – Het zal je vast niet zijn ontgaan: vrijdag 18 oktober hebben het kabinet, vakbonden en werkgevers een akkoord bereikt over een verlenging van vroegpensioen voor zware beroepen, zodat werknemers tot drie jaar eerder met pensioen kunnen gaan. Hoewel dit akkoord een belangrijke stap is, zijn de definitieve afspraken nog niet volledig uitgewerkt. Dankzij de verlenging van de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) is er aan de cao-tafels nu wél meer ruimte om in gesprek te gaan over dit belangrijke onderwerp. Uiteraard zullen wij dit gesprek dan ook aan alle cao-tafels voeren.

Langer doorwerken vraagt iets van iedereen, maar in het bijzonder van zorgprofessionals die langdurig zwaar werk verrichten. Om ook hen in staat te stellen zo lang mogelijk gezond aan het werk te blijven, is blijvende aandacht op de werkvloer nodig voor duurzame inzetbaarheid. Dit geldt van het begin tot het eind van de loopbaan. NU’91 is zich bewust van de regeling voor zwaar werk en daarom richten wij ons op de belastende functies en werkzaamheden die zijn gebaseerd op objectieve criteria, zoals vastgelegd in het onderhandelaarsakkoord.

Het is van groot belang dat de afspraken duidelijk worden vastgelegd in de cao’s en dat werkgevers zich eraan houden, zodat iedereen die recht heeft op vervroegd pensioen hier ook gebruik van kan maken. NU’91 volgt deze ontwikkelingen nauwgezet. Daarnaast blijft NU’91 aandacht vragen voor andere maatregelen die bijdragen aan een gezonde en duurzame loopbaan, zoals duurzame inzetbaarheid en flexibele pensioenopties. Zorgprofessionals moeten voldoende tijd en ruimte hebben om hun keuzes richting pensioen zorgvuldig te overwegen.

Blijf ons volgen voor meer updates over de uitwerking van dit akkoord.

Bericht delen: