Door de coronacrisis loopt het werk in verschillende Nederlandse sectoren enorm terug, terwijl de druk op de zorg nog erger toeneemt dan ooit tevoren. Waar de horeca en luchtvaart stil komen te staan, draait de zorg overuren. Door dit grote contrast bedacht ActiZ, branchevereniging voor zorgorganisaties, samen met onder andere NU’91 en RegioPlus een initiatief waar beide groepen profijt van hebben: Extra handen voor de zorg. Oud-zorgmedewerkers konden hulp aanbieden om weer terug de zorg in te gaan. Mensen die door de crisis werkloos zijn geraakt, maar geen zorgachtergrond hebben kunnen zich aanmelden voor De Nationale Zorgklas. Hierdoor moet de druk op de zorg afnemen. Prachtige initiatieven, maar hoe staat het er een jaar later precies voor?
Om de zorg wat beter te kunnen ontlasten in deze heftige coronaperiode, zijn er twee initiatieven in het leven geroepen: Extra handen voor de zorg en De Nationale Zorgklas. Maar wat is wat nou precies? Extra handen voor de zorg is om mensen aan de zorg te koppelen die een steentje kunnen bijdragen. Dit kunnen ex-zorgprofessionals zijn, maar ook mensen die uit compleet andere sectoren komen, zoals de horeca. Uiteraard kunnen niet alleen mensen die hun hulp aan willen bieden zich aanmelden op de site, maar zorginstellingen kunnen hier ook een aanvraag doen voor hulp. Extra handen voor de zorg faciliteert dan in een match tussen beide. Mocht je geen ervaring hebben, maar wel graag ondersteuning bieden, dan is De Nationale Zorgklas de uitkomst. Middels een onlinetraining die een tot twee weken kan duren, leer je alle nodige kennis om in een zorgorganisatie te kunnen helpen.
Je zou denken dat na de eerste lockdown mensen zich niet meer bewust zijn van het bestaan van de initiatieven en dat er momenteel nog maar enkele aanmeldingen binnen druppelen. Niets is minder waar. Zo hebben maar liefst 659 mensen zich aangemeld in week zeven van dit jaar. Dit zorgt voor een totaal aantal aanmeldingen van 8964 sinds de initiatieven bestaan. Het afgelopen jaar boden dus bijna negenduizend mensen hun hulp aan. Uit de cijfers is ook terug te zien dat niet alleen mensen met een medische achtergrond zich aanmelden. Ongeveer 45% heeft een medische achtergrond en 15% bestaat uit medische studenten. Dat betekent dus dat een groot deel niet afkomstig is uit de zorg, maar een zogenoemde coronabaan heeft. Omdat er echt secuur wordt gekeken naar de eisen van de werkorganisatie en de kwaliteiten van de hulpaanbieder, is het niet in alle gevallen mogelijk om iemand daadwerkelijk te plaatsen. Dat neemt niet weg dat we een ontzettende welwillende bevolking hebben met het hart op de juiste plaats. Want samen sta jij sterker!
Ben je geïnteresseerd of wil je nog meer weten over de initiatieven? Neem dan een kijkje op websites van Extra handen voor de zorg of Nationale Zorgklas.
In HET BLAD #3-2020 schreven we al eerder over De Nationale Zorgklas en deelden we de ervaring van deelnemer Oscar Bobbe. Lees hier het artikel terug.