Zorgprofessionals moeten ten allen tijde veilig en verantwoord hun werk kunnen doen. Helaas hebben we tijdens de coronacrisis gezien dat agressie in zorginstellingen toegenomen is. De coronamaatregelen werden niet altijd even goed geaccepteerd door bezoekers en patiënten. Door het ‘korte coronalontje’ nam de agressie toe. Maar ook nu de maatregelen eraf zijn, blijft het probleem bestaan. Onze voorzitter Stella Salden was te gast bij RTV Oost om hierover te praten.
“Ook voor de coronacrisis kwam agressie in de zorg al veel voor”, vertelt Salden. “Dat betekent dat het probleem ook na coronacrisis nog zal blijven bestaan. We krijgen zelfs signalen dat agressie nu opnieuw toeneemt. Deze toename zal onder anderen te maken hebben met verhoudingen in de samenleving die zich vertalen naar de zorg.”
NU’91 blijft zich dan ook actief inzetten tegen agressie. Salden: “We zien dat het werkplezier door agressie afneemt en PTSS kan veroorzaken. Om uitstroom te voorkomen, moet er actie ondernomen worden.”
“Het is op de eerste plaats belangrijk om agressie in de zorg bespreekbaar te maken en onder de aandacht te brengen. NU’91 bespreekt dit onderwerp daarom onder andere in de media en aan bestuurstafels, maar ook in de politiek.”
Binnen de zorgcao’s is een belangrijke stap gezet. Met werkgevers is afgesproken dat zij voortaan aangifte doen tegen agressie, niet de werknemer. Hierdoor wordt de zorgprofessional ontlast. “We zien dat zorgprofessionals het lastig vinden om aangifte te doen. Er heerst nog een taboe op agressie én je moet persoonsgegevens aanleveren. Het feit dat de werkgever dat nu uit handen neemt is een enorme ontwikkeling.” NU’91 ziet ook dat agressie beter bespreekbaar is geworden op de werkvloer. Werkgevers maken agressie niet alleen steeds vaker bespreekbaar, maar we zien ook dat ze maatregelen en sancties invoeren tegen dit gedrag.