Uit onderzoek van Stichting IZZ en PGGM&CO blijkt dat 62 procent van de zorg- en welzijnsmedewerkers dit jaar extra snakt naar hun vakantie. Bij een op de drie wordt dit verlangen echter overruled door angst voor een nieuwe, drukke periode na de zomer vanwege de verwachte coronagolf. Ook het idee dat er werk blijft liggen, geeft een negatieve lading aan de komende vakantie. Aan het onderzoek deden vierduizend zorg- en welzijnsmedewerkers mee.
86 procent neemt deze zomer vooral vakantie om te ontspannen. Toch hebben veel medewerkers er moeite mee om volledig tot rust te komen tijdens hun vakantie. 44 procent denkt tijdens de vakantie aan werk. In de meeste gevallen gaat het om negatieve gedachtes. Het ontspannen gevoel dat zorgmedewerkers na corona ontzettend hard nodig hebben, wordt nu extra gedrukt door de verwachte hoge werkdruk ná de vakantie.
NU’91 bracht vorig jaar juli ‘Zeven punten voor een duurzaam herstel van de zorg’ uit. Hierin komt onder andere naar voren dat zorgprofessionals tijd en ruimte moeten krijgen om op hun eigen manier fysiek en mentaal te herstellen. De hoge werkdruk blijft voor zorgprofessionals een groot punt van zorg, waardoor ze minder goed tot rust kunnen komen. Michel van Erp, woordvoerder NU’91: “Dit probleem wordt alleen structureel opgelost als op alle zeven punten van ons herstelplan wordt ingezet. Als we nu ieder incident los blijven bekijken, komt er nooit een oplossing voor de lange termijn.”
De grootste uitdaging voor veel respondenten is het loslaten van werk. Ruim 25% is op de dag van vertrek nog met werk bezig. Het merendeel van de medewerkers heeft daarom behoefte aan tijd om af te schakelen, zodat ze hun werk eenmaal op vakantie los kunnen laten. De mantelzorg die tijdens de vakantie doorgaat, zorgt er ook voor dat zorgmedewerkers niet helemaal kunnen ontspannen.
De meeste zorgmedewerkers die geen verlof opnemen (8%), geven als reden aan dat het rooster niet rondkomt. Andere medewerkers nemen om deze reden buiten het hoogseizoen vakantie op, terwijl dat voor hen eigenlijk niet goed uitkomt.
In deze infographic kun je alle resultaten van het onderzoek bekijken.